Türk Dünyası Kadınlarının Radyosu

FATMA ŞAHİN: ”Başarıya giden yol iyi eğitimden geçer”

Fatma Şahin: ”Başarıya giden yol iyi eğitimden geçer”

Fatma Şahin, 20 Haziran 1966’da Gaziantep’te doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü Kimya Mühendisi olarak bitirdi. Okulu bitirdikten hemen sonra Sanko Holding’e girdi. 18 yıl boyunca SANKO Holding’de İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalıştı.

2001’de AK Parti Gaziantep İl Kurucu Üyesi oldu. 2002 seçimlerinde AK Parti Gaziantep Milletvekili seçildi. 22. Dönem Gaziantep Milletvekili. 22. Dönem’de AB Uyum Komisyonu ve AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. 2007’de AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı oldu. Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu’nda ve AB Uyum Komisyonu ile TBMM Töre-Namus Cinayetleri ve Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda görev yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2011 günü açıklanan 61. Hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev aldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin‘i ''Türkiye Engelliler Vakfı'' engelliler ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle  yılın kadını olarak seçti.

Hazırda Gaziantep Belediye Başkanı görevini icra eden Fatma Şahin, evli ve 2 çocuk annesidir.

 

  •  Başarı formülünüz nedir ?
  •  

Başarıya giden yol iyi eğitimden geçer. Bir işte başarılı olmak için iyi eğitim gerekiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum. Üniversiteden mezun olduktan sonra 15 sene özel sektörde çalıştım. Özel sektörde de rekabeti ,iş takibini, kendini yetiştirmeyi öğreniyorsun. Özel sektörden sonra 2001 yılında AKP'nin Gaziantep kurucusu olarak siyasi hayata başladım.Bu konuda en büyük desteği Sn. Cumhurbaşkanımızdan aldım. 3 dönem parlamentoda çalıştım. Kadın sorunlarına dair çalışmalarımız oldu. Aile ve sosyal politika bakanı olarak çalıştım. Çocuklara ve kadınlara yönelik şiddete bağlı bir çok proje hayata geçirdik. Önemli olan size verilen fırsatı iyi bir şekilde değerlendirmek.

 Başarılı olma nedenlerimden bir tanesi ailemden, eşimden ,çocuklarımdan çok iyi şekilde destek  almam oldu. Milletvekilliği dönemimde eşim benden kaynaklı çocuklarda eksiklikler olmaması için elinden geleni yaptı. Yanımda oldu. Başarılı olma nedenlerimden de bir tanesi iş yaşantısı ile aile yaşantısının dengelenmesi gerekiyor. Dengelenmezse eğer bir yerden patlak verir. Ikisini birlikte götürmeniz gerekiyor. İkisini birlikte götürdüğünüz zaman iş başarısı da  aile mutluluğu da geliyor. Bunu çok iyi yönetmek  ve planlamak gerekiyor. Bunun ikisini bir arada götürürseniz uzun süre alanda kalabiliyorsunuz. Bir de en önemlisi  insanı sevmek gerek. Bizim alanımızın malzemesi insan. Sevgi ile dokunduğun zaman mutlu oluyorsun ve başarı geliyor.  Mutlaka işi sevmeniz , empati yapmanız  ve onların sorunlarını çözecek işler yapmanız gerekiyor. İnsanlar buradaki iyi niyet ve samimiyete güvendiği zaman  sizi sahipleniyorlar, sizi seviyorlar. Bu sefer de halkı arkanıza alarak çok güçlü işler görüyorsunuz. 

  • Son zamanlar artan şiddet olaylarının nedeni nedir ?
  •  
  • Demokrasi refah düzeyi, kadın hakları arttıkça kapalı alandan açık alana geçiyorsunuz. Bu da sanki şiddetin arttığını gösteriyor.  Aslında daha önce kapalı alanda olduğu için yok sayılıyordu. Şimdi açıldı ve devlet yasalarını buna uygun şekilde kabul etmeye başladı. Kadına şiddete sıfır tolerans denildiği zaman bu daha çok dikkat çekmeye başlıyor ve daha çok konuşuluyor. Kadını güçlendirdiğiniz zaman erkeğin de zihinsel olarak buna hazırlanması gerekiyor. Bu ikisi olmazsa eğer çözüm bulunamaz. Maço erkek tipinde herşey onun dediği gibi olmalı.  Kadınsa buna karşı koyduğunda‘’Ben de varım, ben de  bireyim ve benim de fikrim var ‘’dediğinde çatışma  çıkıyor. Eğitim ile bu mesele çözülse bile, eğitim alan erkeklerde bile hala bu problemin kısmen de olsa kaldığını görüyoruz. Bu konuda en önemli dönüşümlerden biri zihinsel dönüşümdür. Zihinsel dönüşüm hemen anında olmuyor. Mermer su misali. Suyun mermeri aşındırması zamanla ve aynı yere damlaması ile oluyor. Belediye olarak “Gelin etmeyin,okula gönderin” diye projeler yapıyoruz. Kadın hastalıkları ile bağlı muayeneler yaptırıyoruz. Bebeği olmayan kadınlara tüp bebek tedavisi uyguluyoruz. Kadını güçlendirmeye dair  ilgili bakanlıklarla birlikte farklı farklı programlar hayata geçiriyoruz. Bu konuda da Türkiye’nin en iyi belediyeleri sırasında olduğumuzu düşünüyoruz.

 

  • Her başarılı erkeğin arkasında mutlaka bir kadın  ve her başarılı kadının arkasında mutlaka stresli bir erkek duruyor... 

  •  

  • Bu IMF başkanının sözüdür. Sadece çok beğendiğim için kullanıyorum bu kelimeyi. Hatta  bunu eşime söyledim. Bana dedi ki ‘’aynı beni tarif ediyor’.

  •  

  • Bir şehire kadın eli değerse?

4 sene önce Sn.Cumhurbaşkanımız bir mitinginde Gaziantep’e kadın eli değdi demişti.   Şehre bir aile, bir mahalle olarak bakmamız gerekiyor. İnsanına, havasına, suyuna dokunmak gerekiyor.  Kadına dokunup, duygusal zekasını farklı bakışını ve ince ayrıntılarını yakaladığın zaman şehre farklı bakış açısı getirmiş oluyorsun. İlk göreve başladığımda  uçaktan şehre baktım. Çok karanlıktı Gaziantep.  Karanlıkta kadın kendini güvende hissetmiyor bu yüzden şehrin aydınlatılmasına özen gösteriyoruz.