Türk Dünyası Kadınlarının Radyosu

HOCALI FACİASI

1988 yılında başlamış Ermenistan - Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorunu döneminde en trajik, tarihte benzeri çok az olan olaylardan biri Karabağ'ın en eski yerleşim yeri olan Hocalı'da yaşanan soykırım olmuştur. 


1992 yılında  Hocalı'da 7 bin kişi yaşıyordu. Malum olaylar döneminde Ermenistan'dan, komşu Hankendi´nden Ermeniler tarafından göç etmiş birçok azerbaycanlı ve 1989 yılında Ferganeden kovulmuş mehseti Türkleri de yerleşmişler.

1992 Şubat 25-den 26-sına bağlayan gece Ermeni silahlı birlikleri Hankendi şehrinde yerleştirilmiş eski SSCB 366. motoatıcı askeri alayının yardımıyla silahsız ve savunmasız Hocalı kentine saldırmışlar. Öncelikle şehir dört taraftan Ermeni askerleri tarafından çevrilmiş, sonra Hocalı'ya topçu ve ağır askeri silahlarla acımasızca ateş açılmış, kısa bir zaman içinde şehir tamamen alevlere bürünmüştür. Yerel halk burayı terk etmek zorunda kalmış. 26 Şubat, sabah saat 5'e kadar şehir Ermeni işgalcileri tarafından istila edilmiştir.

Bir gecenin içerisinde eski Hocalı yerle bir edilmiştir...
 

Soğuk, karlı şubat gecesinde  kız-gelinler esir düşmüş, rehin olmuşlardı. Insanlar Ermeni silahından ormanlara, dağlara kaçsalar bile, çoğu soğuktan donmuş ve yok olmuşlardı ... 

Acımasız Ermeni birliklerinin vahşeti sonucunda Hocalı halkından 613 kişi öldürülmüş, 487 kişi sakat kalmış, 1275 kişi -yaşlılar, çocuklar, kadınlar esir alınarak akılalmaz Ermeni zulmüne , hakaretlerine maruz kalmışlardır. 150 kişinin kaderi hala belli değildir...

Bu asıl soykırımdı. Hocalı'da öldürülmüş 613 kişinin 106sı kadın, 63ü çocuk, 70i  yaşlı insanlardı.

Hocalı faciasında 8 aile tamamen yok edilmiş, 24 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise velilerinden birini kaybetmiştir. 


Bu cinayette ermeniler, 56 kişiyi vahşicesine ve acımasızca öldürmüştür. Onlar diri diri yakılmış, kafaları kesilmiş, yüzlerinin derisi soyulmuş, bebeklerin gözleri çıkarılmış, süngü ile hamile kadınların karınları yarılmış, hatta cesetlere de hakaret etmişler ... 

Azerbaycan halkı  Hocalı faciasını hiç unutmuyor ve unutmayacaktır !!!


Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 1 Mart 1994 yılında bu konuda özel Kararname bildirdi. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Kararı ile 26 Şubat "Hocalı soykırımı ve milli matem günü" ilan edilmiş, bu konuda tüm uluslararası kurumlara bilgi verilmiştir.

Azerbaycan Hükümeti, Dünyaya Ermeni faşistlerinin yaptığı Hocalı katliamı  hakkındaki gerçekleri anlatmak ve uluslararası alanda soykırım olarak tanıtmak için yaklaşık yirmi yıldır bilerek ve sistematik olarak çalışmaktadır. Son yıllarda, yurttaşlarımızı temsil eden birçok sivil toplum kuruluşu, gençlik örgütü ve diaspora örgütü, "Hocalı Adaleti" uluslararası kampanyası çerçevesinde, bu alandaki yetkililerle etkin bir şekilde çalışmaktadır. Artık yalan ve sahtekarlıklara dayanan Ermeni propagandasının yüzü ortaya çıkacak ve dünya kamuoyu Hocalı hakikatlerini görmeye başlayacak.İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği bu gerçeği
"insanlığa karşı işlenen toplu cinayet" olarak kabul etti ve üye ülkeleri bu trajedinin politik ve yasal bir değerlendirmesini yapmaya çağırdı. Pakistan ve Meksika bu katliamı soykırım eylemi olarak kabul eden birer karar aldılar.